Gert Dijkstra

Geboren te Groningen op 6 april 1967, als tweeling en derde zoon van Gerrit Dijkstra en Harmanna Dijkstra – van der Holt. Ik woon in Heerhugowaard en heb mijn atelier aan huis.

Academie

In 2010 ben ik bij CrejatDe Nieuwe Academie, te Alkmaar, (eindelijk) begonnen serieus werk te maken van mijn passie: schilderen. De eerste drie studiejaren algemene onderwerpen en technieken behandeld. Vanaf het vierde studiejaar begonnen met de zogenaamde ‘academische jaren’, waarin ik mijn eigen weg tracht te vinden en te ontwikkelen. Deze website toont daar de resultaten van.

Inspiratie

Het werk van de Italiaanse schilder, Giorgio Morandi (1890 – 1964) vormt een belangrijke inspiratiebron voor mij. Het ingetogen palet, de kleurencombinaties, de ogenschijnlijke eenvoud van de composities en de verstilde uitstraling van Morandi’s stillevens zijn aspecten die ook in mijn werk hun weg proberen te vinden.

‘Building images…’

In Amsterdam Noord, en Alkmaar, vond ik mijn onderwerp: industriële gebouwen. Op het eerste gezicht onooglijke objecten, net als de potjes, flesjes, doosjes en vaasjes in de stillevens van Morandi. Maar juist daarom uitermate geschikt te proberen de genoemde aspecten te vangen.

Werkwijze

Mijn mediums zijn acrylverf, en sinds 2019 ook olieverf, op doek. Het witte doek voorzie ik eerst van een gekleurde ondergrond, zodat ook naar het wit toe gewerkt kan worden. In het begin begon ik gelijk met het schilderij, maar tegenwoordig maak ik op papier, en ook in een fotobewerkingsprogramma, eerst een voorstudie van de gewenste compositie en houd dan onder andere rekening met de ‘gulden-snede’. Wanneer de voorstudie klaar is, begin ik met grote lijnen het ontwerp op het doek te zetten. Vervolgens werk ik het uit. Ergens halverwege tot aan het einde van het proces besteed ik veel tijd aan het kiezen van de juiste kleurencombinaties. Tot slot glaceer ik het schilderij om zo nog meer kleur-evenwicht in het geheel te krijgen.