Hamerstraat IV verkocht

Hamerstraat IV verkocht

Zondag, 10 december 2023, is het schilderij ‘Hamerstraat, Amsterdam Noord IV’ verkocht! De nieuwe eigenaren waren super blij. Met name de luchtpartij, de verstilde uitstraling van de gebouwen en de warme kleuren gaven de doorslag. 

Hamerstraat Amsterdam Noord IV

Eerste opzet Geestmerambacht-Koedijk III

Onvoltooid schilderij

Geestmerambacht-Koedijk III‘ staat sinds maandag 6 februari op de ezel. Het doek dat ik hiervoor gebruik was al voorzien van een voorstelling van ‘Mont Saint Victoir’, naar een foto dat ik van internet had geplukt. Dit was naar aanleiding van een schilderwedstrijd van het Nationaal Atelier waar ik lid van ben. 

Eerste opzet van Geestmerambacht-Koedijk III

Geestmerambacht – Koedijk III

Het zonlicht achter de silhouetten

Maandag, 6 februari ben ik aan een nieuw schilderij begonnen dat de titel ‘Geestermerambacht – Koedijk III’ zal dragen. Evenals nummers I en II gaat het hier om boompartij die elkaar overlappen. Echter in dit beeld is er een duidelijker scheiding tussen licht- en schaduw, omdat het zonlicht nogal scherp op bepaalde delen van de bomen en de grond valt. Ook de doorkijk door de silhouetten van de boomstammen vind ik interessant. Je ziet nog net het water dat daar achter ligt en wat wazige bomen in de verte. Uiteindelijk is dat het gene wat ik in het schilderij wil (proberen te) benadrukken: het oog wordt via het pad naar de fel verlichte bomen aan de linkerkant geleid en daarna naar rechts, achter de silhouetten van de bomen, want daar schijnt de zon volop. Al is dat op deze foto niet zo goed te zien…

Gert Dijkstra, oktiber 2022, Geestmerambacht-Koedijk.

Nieuw schilderproject

Heerhugowaard, Park van Luna I

Nieuw schilderproject: Heerhugowaard, Park van Luna I. Onderstaande foto is het uitgangspunt voor het schilderij.

Wat mij hierin aanspreekt zijn opnieuw de overlappende vlakken van de bomen en de velden. En de verschillende groentinten. Het water is iets nieuws voor mij. Ik heb nog nooit reflecties in water geschilderd. In mijn laatste schilderij, Koedijk, Geestmerambacht I en II, heb ik wel water geschilderd, maar daar zaten nauwelijks reflecties in, omdat het slechts een smalle strook op het doek was. 

Het formaat is 59,5 x 19,5 cm, olieverf op papier. 

Heerhugowaard, Park van Luna

Eerste opzet Koedijk – Geestmerambacht I

Hieronder is een ontwikkeling van dit landschap te zien. Ik heb er opnieuw voor gekozen uitsluitend het beperkte Zorn-palet te gebruiken van titanium wit, gele oker, cadmium rood medium en ivoor zwart. Titel: Koedijk – Geestmerambacht I, 2021, olieverf op papier, 30 x 12,5 cm.

Landschap bij Koedijk – Geestmerambacht

Regelmatig wandel ik rond het meertje bij Koedijk, het recreatiegebied Geestmerambacht ten noorden van Alkmaar. Hier heb ik eind oktober 2021 deze foto gemaakt. Wat mij voornamelijk aanspreekt in deze foto zijn de elkaar overlappende vormen van bomen en struiken, evenals de verschillende tinten groen en bruin. 

 

Koedijk - Geestmerambacht

Interview Online Haarlemse Vijfhoekkunstroute

Hieronder volgt mijn interview in het kader van de Haarlemse Vijfhoekkunstroute die, helaas, ook dit jaar weer online plaatsvindt in plaats van op locatie… Maar goed: beter iets, dan niets:

Wat of welk moment heeft je doen beslissen om kunstenaar te worden? 

Al op jonge leeftijd, 14 of 15 jaar, wilde ik graag kunstenaar worden. Ik tekende veel en volgde destijds een schriftelijke cursus ‘Vrij tekenen’, via de toenmalige ‘Nederlandse school voor tekenonderwijs’ (Groningen).
Voor het vak Kunstgeschiedenis, in het voortgezet onderwijs, moest ik een scriptie schrijven over een zelfgekozen thema/onderwerp. Mijn scriptie ging toen over Pablo Picasso. Met name zijn innovaties, lef en succes inspireerden mij toen, en nu nog steeds.

Wat vind je het allerleukst aan het creëren van kunst?

(meer…)

Drents landschap II

Naar aanleiding van mijn voorstudie op papier, Drents landschap I, dezelfde compositie op doek gezet.

Gert Dijkstra, Drents landschap 2, 2021, olieverf op doek, 50 x 20 cm
Go to Top