Nieuw schilderproject

Heerhugowaard, Park van Luna I

Nieuw schilderproject: Heerhugowaard, Park van Luna I. Onderstaande foto is het uitgangspunt voor het schilderij.

Wat mij hierin aanspreekt zijn opnieuw de overlappende vlakken van de bomen en de velden. En de verschillende groentinten. Het water is iets nieuws voor mij. Ik heb nog nooit reflecties in water geschilderd. In mijn laatste schilderij, Koedijk, Geestmerambacht I en II, heb ik wel water geschilderd, maar daar zaten nauwelijks reflecties in, omdat het slechts een smalle strook op het doek was. 

Het formaat is 59,5 x 19,5 cm, olieverf op papier. 

Heerhugowaard, Park van Luna

Koedijk – Geestmerambacht II is af

Voornamelijk de waterpartij geglaceerd met een transparant blauw, en een aantal bomen uitgelicht.

Koedijk - Geestemerambacht II

Koedijk – Geestmerambacht II bijna af

Zodra het werk gedroogd is zal her en der nog geglaceerd worden om extra kleur en diepte toe te voegen. 

Koedijk - Geestmerambacht II

Eerste opzet Koedijk – Geestmerambacht I

Hieronder is een ontwikkeling van dit landschap te zien. Ik heb er opnieuw voor gekozen uitsluitend het beperkte Zorn-palet te gebruiken van titanium wit, gele oker, cadmium rood medium en ivoor zwart. Titel: Koedijk – Geestmerambacht I, 2021, olieverf op papier, 30 x 12,5 cm.

Landschap bij Koedijk – Geestmerambacht

Regelmatig wandel ik rond het meertje bij Koedijk, het recreatiegebied Geestmerambacht ten noorden van Alkmaar. Hier heb ik eind oktober 2021 deze foto gemaakt. Wat mij voornamelijk aanspreekt in deze foto zijn de elkaar overlappende vormen van bomen en struiken, evenals de verschillende tinten groen en bruin. 

 

Koedijk - Geestmerambacht

Interview Online Haarlemse Vijfhoekkunstroute

Hieronder volgt mijn interview in het kader van de Haarlemse Vijfhoekkunstroute die, helaas, ook dit jaar weer online plaatsvindt in plaats van op locatie… Maar goed: beter iets, dan niets:

Wat of welk moment heeft je doen beslissen om kunstenaar te worden? 

Al op jonge leeftijd, 14 of 15 jaar, wilde ik graag kunstenaar worden. Ik tekende veel en volgde destijds een schriftelijke cursus ‘Vrij tekenen’, via de toenmalige ‘Nederlandse school voor tekenonderwijs’ (Groningen).
Voor het vak Kunstgeschiedenis, in het voortgezet onderwijs, moest ik een scriptie schrijven over een zelfgekozen thema/onderwerp. Mijn scriptie ging toen over Pablo Picasso. Met name zijn innovaties, lef en succes inspireerden mij toen, en nu nog steeds.

Wat vind je het allerleukst aan het creëren van kunst?

(meer…)

Drents landschap II

Naar aanleiding van mijn voorstudie op papier, Drents landschap I, dezelfde compositie op doek gezet.

Gert Dijkstra, Drents landschap 2, 2021, olieverf op doek, 50 x 20 cm

Vijfhoekkunstroute 2021

Vandaag staat mijn interview op de website van de Vijfhoekkunstroute onlline. Oorspronkelijk was het de bedoeling een video-opname van het interview te maken, maar dat is toch niet zo mijn ding. Vandaar dat het een uitgeschreven versie is geworden met een aantal foto’s ter verduidelijking. 

Drents landschap 1

Eind december 2020 bij vrienden in Drenthe geweest. Tijdens een wandeling heb ik een aantal foto’s van het landschap gemaakt. Inspiratie voor een serie schilderijen. 

Voor deze schilderijen ga ik  gebruikmaken van het Zorn-palet: ivoor zwart, oker geel, cadmium rood licht en titanium wit. Als medium gebruik ik galkyd gel.

Gert Dijkstra, Drents landschap 1, 2021, olieverf op papier, 32 x 12,5 cm

Drents landschap

Eind december ben ik bij vrienden in Drenthe op bezoek geweest en een wandeling in de buurt gemaakt. Tijdens deze wandeling heb ik een aantal foto’s van het weilandschap gemaakt met boerderijen en schuren. Hiervan ga ik een serie schilderijen maken. 

Morandi studies

Toen ik tijdens mijn studie bij Crejat in Alkmaar bezig was mijn eigen stijl te ontwikkelen (verstilde schilderijen van gebouwen), werd ik op het werk van Giorgio Morandi geattendeerd. Ik was gelijk ‘veliefd’ op het kleurgebruik in zijn stillevens. Volgens mij verbaasde ik me destijds vooral ook over de ogenschijnlijke eenvoud van de composities en de sfeer die er vanuit ging. 

Afgelopen week kon ik de verleiding niet langer weerstaan om een aantal van Morandi’s stillevens na te schilderen, bij wijze van studie. Eigenlijk vind ik het ‘na schilderen’ van ander mans werk ‘not done’, maar waarom ook eigenlijk niet? Het is gewoon een oefening. 

In deze studies heb ik gebruik gemaakt van het Zorn-palet: titanium wit, ivoor zwart, cadmium rood licht en gele oker (en cadmium geel licht).  

 

Go to Top